Naslovna » Novosti » Novosti » EU parlamentarcima predstavljen drvni sektor VSŽ


EU parlamentarcima predstavljen drvni sektor VSŽ
BRUXELLES, 22.10.2015. - Zastupnici u EU parlamentu Davor Ivo Stier i Dubravka Šuica održali su radne sastanke s menadžerom Drvnog klastera SLAVONSKI HRAST i višim voditeljem projekta u Agenciji za razvoj HRAST Ivanom Ambrošem na temu stanja u drvnom sektoru i projektima i aktivnostima Drvnog klastera SLAVONSKI HRAST, Agencije za razvoj HRAST i Vukovarsko-srijemske županije.

Radni sastanci su održani povodom predstavljanja Vukovarsko-srijemske županije u članku The Parliament Magazine Regional Review pod nazivom „Land of the Oaks“.

Depopulacija

Prema statističkim podacima, područje Vukovarsko-srijemske županije je područje jake depopulacije – izumiranja stanovništva. Od 1991. do 2011. godine izgubljeno je 10% stanovništva, koje se zbog loše gospodarske situacija i problema nezaposlenosti kontinuirano iseljava.

Centraliziran sustav upravljanja Hrvatskih šuma

Istodobno, Uprava šuma Vinkovci je u 2014. godini ostvarila značajnu dobit. Jedinstveno šumsko bogatstvo Spačvanskog bazena (najveće šume hrasta u Hrvatskoj i Europi) s vrijednom sirovinom slavonskog hrasta ne koristi se na učinkovit način upravo zbog centraliziranog sustava upravljanja Hrvatskih šuma. Situacija je još i gora jer se u 2013. iz Republike Hrvatske izvezlo 613.000 kubika trupaca i 512.000 tona drvnog ostatka.

Bio-ekonomija i cirkularna ekonomija

Stoga je zaključak radnih sastanaka da na lokalnom području postoji kvalitetna sirovina, postoje preradbeni kapaciteti i osigurano tržište za finalne proizvode i u kratkom vremenu je na ovom prostoru moguće otvoriti značajan broj novih radnih mjesta. Misija Drvnog klastera SLAVONSKI HRAST održivog razvoja, zaštite okoliša i povećanja konkurentnosti drvnog sektora učinkovitim korištenjem vrijednog šumskog resursa u potpunosti je u skladu s direktivama Europske komisije i strategijama za bio-ekonomiju i cirkularnu ekonomiju.

Najava konferencije u EU parlamentu

U znak podrške projektima i aktivnostima Drvnog klastera SLAVONSKI HRAST, EPP grupa i hrvatski zastupnici organizirat će konferenciju u EU parlamentu na temu šumarstva i drvne industrije u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

www.slavonski-hrast.com

Otvoreni natječaji za EU fondove

Baze projekata VSŽ
Info o izradi županijske razvojne strategije

Prijavite se na Inovativni e-newsletter