Naslovna » Poduzetništvo » Inovativna Info-točka


Inovativna Info-točka

Navedena usluga nastala je kao dio projekta „Razvoj malog i srednjeg poduzetništva na području Vukovarsko-srijemske županije“ koji je proveden u razdoblju od 23. rujna 2013. do 23. lipnja 2014. godine kao dio programa Ministarstva poduzetništva i obrta, „Poduzetnički impuls 2013. godine“.
 
Evidentno je da Vukovarsko-srijemska županija prema parametrima konkurentnosti u odnosu na ostale hrvatske županije zauzima donji dio tablice. Prema Istraživanju regionalne konkurentnosti Hrvatske 2013. godine, Vukovarsko-srijemska županija zauzima pretposljednje, 19. mjesto. Na navedenu poziciju utječe niz kriterija među kojima su i oni koji se odnose na poslovni sektor, a to je „Tehnologija i inovativnost“, „Klasteri“ te „Marketing i menadžment“. Dakle, razina inovativnosti je među faktorima utjecaja kako na konkurentnost poslovnog sektora tako i na konkurentnost same županije te je od izuzetnog značaja jačanje inovativnog kapaciteta malog i srednjeg poduzetništva od kojega se očekuje da podnese najveći teret razvoja kako naše županije tako i hrvatskog gospodarstva u cjelini.
 
U okviru projekta „Razvoj malog i srednjeg poduzetništva na području Vukovarsko-srijemske županije“ nastojali smo razviti one usluge koje će pomoći malim i srednjim poduzetnicima da razviju inovativni kapacitet te da podignu razinu vlastite konkurentnosti a time i konkurentnosti Vukovarsko-srijemske županije pa i Hrvatske.
 
Kapacitet razvijanja inovacija potrebno je razvijati i pomagati stvaranjem motivirajućeg okružja. Zaposlenici tvrtke koji imaju inovativni potencijal osiguravaju inovativni potencijal samoj tvrtki koja ga zna prepoznati. Usluga „Inovativna info-točka“ ima za cilj pružiti osnovne informacije menadžmentu malih i srednjih poduzetnika da prepozna inovativni kapacitet među svojim zaposlenicima, da ga potakne a aktivno i svrsishodno djelovanje te da ga razvija u skladu sa mogućnostima tvrtke.
 
Obzirom da inovacija kreće iz raznih izvora, važno je bit svjestan tih izvora. Najčešće ona počinje od nove potražnje klijenata, demografskih promjena, novih tehnologija, novih organizacija i poslovnih modela ali i od samih poduzetnika.
 

Stručnjaci Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije u mogućnosti su pružiti usluge savjetovanja poduzetnika:
 
o   identificiranje inovativnog potencijala tvrtke;
o   izvori inovacije;
o   poticanje i razvoj inovativnog potencijala tvrtke;
o   redefiniranje poslovnih procesa usmjerenih na razvoj inovativnog potencijala tvrtke;
 

Otvoreni natječaji za EU fondove

Baze projekata VSŽ
Info o izradi županijske razvojne strategije

Prijavite se na Inovativni e-newsletter