Naslovna » Novosti » Novosti » Održana radionica „Kombiniranje europskih strukturnih i investicijskih fondova i javno-privatnog partnerstva“


Održana radionica „Kombiniranje europskih strukturnih i investicijskih fondova i javno-privatnog partnerstva“
VINKOVCI, 19.10.2017. – Agencija za investicije i konkurentnost u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom i Agencijom za razvoj Vukovarsko-srijemske županije HRAST d.o.o. održala je poludnevnu radionicu o mogućnostima kombiniranog financiranja javne infrastrukture.

Model kombiniranja javno-privatnog partnerstva i europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) u okviru Regionalne politike kao i Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) u okviru Plana ulaganja za EU (tkz.“Junckerovog plana“), te ostalih alternativnih oblika financiranja od naročitog je interesa za zemlje članice koje glavninu izvora financiranja izgradnje javne infrastrukture planiraju u obliku subvencija.
Agencija za investicije i konkurentnost anticipirala je korištenje ovog modela i u slijedećoj financijskoj perspektivi  EU 2021. – 2027., te je pripremila niz metodoloških priručnika i alata, i uspostavila proceduru kombiniranja JPP-a s bespovratnim izvorima (priprema, ocjena, odobravanje, nabava, ugovaranje i provedba projekata).

Na radionici su sudjelovali predstavnici jedinica lokalne i područne samouprave, javnih poduzeća, te zainteresiranih iz privatnog sektora. Prije samog početka prisutne je pozdravio zamjenik župana Josip Dabro koji je poželio uspješan i plodonosan rad. Prisutni su upoznati s konkretnim mogućnostima korištenja kombiniranja oblika bespovratnih pomoći EU te javno-privatnog partnerstva, te su im predstavljene nove mogućnosti koje pružaju fondovi EU u okviru modela javno-privatnog partnerstva i načina na koji mogu u značajnoj mjeri povećati razinu pružanja javnih usluga uz niže troškove, manju razinu zaduženosti i ostvarivanje veće razine sufinanciranja javnih projekata.
Na radionici su predstavljeni praktični primjeri provedbe projekata sufinanciranja u području energetske učinkovitosti.

Otvoreni natječaji za EU fondove

Baze projekata VSŽ
Info o izradi županijske razvojne strategije

Prijavite se na Inovativni e-newsletter